دعاوی کیفری
تفاوتی که می توان در دعاوی حقوقی و کیفری از آن نام برد مربوط به اخذ وکیل می باشد. بدین منظور که در دعاوی حقوقی، افراد در گرفتن وکیل مختار می باشند و هیچ گونه اجباری برای گرفتن وکیل حقوقی ندارند اما در صورت نداشتن اطلاعات حقوقی برای دفاع از خود در دادگاه ها استخدام یک وکیل حقوقی بهترین اقدامی است که وی می تواند برای پرونده حقوقی خود انجام دهد. ولی در دعاوی کیفری، متهم و شاکی طبق قانون ملزم به گرفتن وکیل دعاوی کیفری هستند، و در صورتی که طرفین توانایی مالی برای گرفتن وکیل نداشته باشند دادگاه به اختیار خود یک وکیل تسخیری برای پرونده کیفری، متهم یا شاکی استخدام می نماید.
دعاوی در یک تقسیم بندی به دو دسته دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری تقسیم بندی می شوند که در آن منظور از دعاوی کیفری، دعوایی است که شخص به علت انجام ندادن قانون و قوانین عمومی حاکم بر جامعه مرتکب جرم شده و باید طبق قانون مجازات اسلامی با مجرم برخورد شود با وجود این قوانین، افراد ساکن در یک کشور به اوامر و نواهی قانون مطلع شده و با آگاهی به تکالیف قانونی خود عمل می کنند.
چگونه می توان جرایم را در دعاوی کیفری اثبات نمود؟
اقرار، از جمله راههای اثبات جرم در دعاوی کیفری است، در این مورد فرد با زبان و اختیار خود نسبت به جرمی که انجام داده در محفل دادگاه اقرار کرده و خواهان مجازات خویش می شود. اما باید در نظر داشت که این اقرار باید کاملا با رضایت و بدون اجباریت فرد اقرار کننده باشد والا اقرار فرد قابل قبول نیست و رد خواهد شد.
وجود شهادت شاهدین دومین موردی است که می توان برای اثبات جرایم دعاوی کیفری از آن استناد نمود اما قوانینی که برای این مورد می باشد این هست که در صورت متعدد بودن شاهدین، شهادت هر یک باید واحد بوده و با هم در تعارض نباشند والا شهادت هیچ یک از شاهدین مورد پذیرش نخواهد بود.
سوگند، طبق ماده 201 قانون مجازات اسلامی سوگند می تواند از دیگر دلایل اثبات جرایم دعاوی کیفری باشد در این مورد فرد باید با گواه دادن خداوند اثبات درستی گفتار خود را ثابت نماید. ولی باید در نظر داشت که فردی که برای سوگند انتخاب شده است از سلامت عقلی برخوردار باشد.
حضور وکیل برای دعاوی کیفری چقدر می تواند مفید باشد؟
تجربه نشان داده که در دعاوی کیفری، حضور یک وکیل کیفری باتجربه و متخصص در شناخت انواع جرایم و مجازات های کیفری متهم یا شاکی، چقدر در نوع رسیدگی به پرونده های کیفری تاثیر گذار بوده است. چرا که وکیل کیفری با تسلطی که بر دانش و مفاهیم دعاوی و پرونده های کیفری داشته، توانسته است با طرح درست و به موقع دعوا در دادگاه های کیفری از موکل خود به خوبی دفاع نماید.