خانواده و طلاق | طلاق توافقی

طلاق توافقی یکی از پرونده‌های متداول در محاکم قضایی کشور است و سالانه ده ها هزار پرونده طلاق توافقی در 31 استان کشور ثبت می شود، روند دادرسی طلاق توافقی، مدارک ثبت درخواست طلاق توافقی و مسائل حقوقی مربوط به طلاق توافقی از مهریه تا نفقه و حضانت در این مقاله مورد بررسی قرار می‌گیرد.

طلاق توافقی و سامانه تصمیم

 زوجین به روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد که یکی از آن‌ها، طلاق توافقی است. به منظور انجام فرآیند طلاق، سامانه تصمیم به منظور نوبت دهی اینترنتی درخواست طلاق توافقی، طلاق یکطرفه به درخواست زوج یا زوجه توسط سازمان بهزیستی کشور راه اندازی شده  است. لذا به منظور ثبت درخواست بایستی به پایگاه اینترنتی تصمیم (طلاق) سازمان بهزیستی مراجعه کرد که در نشانی https://zaman.behzisti.net در دسترس است. اتصال به سامانه تصمیم سازمان بهزیستی کشور از طریق IP های خارج از کشور امکان پذیر نیست. لذا اگر خواهان ثبت درخواست طلاق توافقی در ایران هستید و در خارج از کشور زندگی می‌کنید بایستی با آی پی داخلی وارد سایت تصمیم شوید یا فرم درخواست مشاوره رادگام را تکمیل کرده تا کارشناسان این مرکز، نسبت به انجام فرآیند حقوقی مربوطه، خدمات لازم را به شما ارائه کنند. سامانه تصمیم به منظور ثبت و پیگیری فرآیند طلاق توافقی، توسط معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه و با همکاری شورای اجتماعی کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی راه اندازی شده است.

فرآیند طلاق توافقی

پیش از آن باید بدانیم که طلاق به دو صورت توافقی و غیر توافقی صورت می گیرد. طلاق غیر توافقی نوعی از جدا شدن زوجین است که در ارتباط با مهریه و شروط ضمن عقد و تعداد فرزندان مشترک و صلاحیت رسیدگی به این موارد و نیز اینکه اولویت حق حضایت با چه کسی است، هیچ توافقی بین زوجین نشده است.

لذا در موضوع طلاق غیر توافقی، مسائل فوق الذکر بایستی به صورت جداگانه رسیدگی و بررسی شود.

تنها در صورتی یک زوج می‌توانند از هم جدا شوند و قصد جدایی از یکدیگر داشته باشند که درباره همه موارد اعم از مهریه،  فقه، حضانت و امور مربوط به زوجیت، توافق وجود داشته باشد. بنابراین دادگاه بر اساس توافق انجام شده، بدون رسیدگی ماهوی به این مقولات، گواهی عدم سازش را صادر می‌کند که از نظر عموم، این طلاق توافقی است.

یعنی طلاقی که با رضایت زوجین صورت گرفته و ادعایی نسبت به حقوق خود ندارند. اما اگر زوجین، هیچ توافقی نسبت به مسائل بالا نداشته باشند یعنی میزان نفقه و حضایت و مهریه مشخص و معلوم نشده باشد، با وجود توافق برای طلاق، موضوع اختلاف باشد، دادگاه بایستی هم به دعوای طلاق رسیدگی کند و هم اختلافات را حل و فصل کند که خود باعث اطاله روند دادرسی می‌شود.

صدور رای برای طلاق غیر توافقی، اصلا در اسرع وقت امکان پذیر نیست و باید زوجین در این فرآیند، حوصله و صبوری کنند و از وکلای باتجربه برای تسهیل و تسریع امور، استفاده کنند تا به حقوق قانونی خود دست یابند.

نکات مهم در ثبت طلاق توافقی

پس برای انجام طلاق توافقی موارد زیر  را باید مطلع باشیم:

  • همه موارد به توافق زن و شوهر بستگی دارد. از مهریه تا نفقه.
  • زوجین باید پیش از مراجعه به دادگاه بایستی حق و حقوق خود را مشخص کرده باشند و روی همه موارد به توافق مشترک دست یافته باشند. اگر درباره  حقوق خود، با پرسشی مواجه شدید با کارشناسان رادگام در ارتباط باشید.
  • زوجین بایستی پیش از ثبت طلاق توافقی، توافق نامه را تنظیم کرده و هر دو امضا کنند.
  • برای انجام طلاق  توافقی بایستی به دادگاه خانواده مراجعه کرد.
  • انجام طلاق توافقی نیازمند ثبت دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق توافقی) است. تنظیم این دادخواست را به کارشناسان حقوقی مجرب بسپارید.
  •  مدارک فوق بایستی به همراه رونوشت سند ازدواج و رونوشت شناسنامه و کارت ملی زوجین ، به دادگاه صالحه تسلیم شود تا در نوبت رسیدگی قرار بگیرد.

طلاق توافقی چه مزایایی دارد؟

اگر چه طلاق زوجین، اصولا فایده ای برای خودشان و جامعه ندارد، اما در بعضی موارد، طلاق گرفتن بهتر از زندگی مشترک است و تشخیص این‌ موضوع با دادگاه است.

طلاق توافقی، مزایایی دارد که فهرست وار به شرح زیر است:

  • نیازی به تشکیل پرونده متعدد در محاکم قضایی کشور نیست.
  • از مراجعه مکرر زوجین به دادگستری جلوگیری می کند.
  • طرفین دعوا در طلاق، مشارکت کرده و طلاق بر اساس توافق دو طرفه است.
  • گواهی  عدم امکان سارش صادر می شود.
  • زمان رسیدگی به طلاق  توافقی، کم تر از طلاق غیر توافقی است.
  • زمان صدور گواهی برای جواز اجرای طلاق، کوتاه است.
  • بین خانواده های زوجین، درگیری  کمتری وجود دارد.
  • در وقت و بودجه شما صرفه جویی خواهد شد.

با توجه به حجم بالای پرسش های مخاطبان گرامی درباره طلاق توافقی، شماری از سوالات متداول در ادامه این گفتار مطرح و پاسخ مربوطه ارائه شده است تا راهنمای عزیزان باشد.

شرایط طلاق توافقی بستگی به توافق زوجین روی موضوعات مالی و حضانت و مهریه دارد که باید صورتجلسه تنظیم وبه امضا طرفین برسد.

بله. در طلاق توافقی بدون وکیل، بایستی به سامانه تصمیم بروید. 4 تا 6 جلسه مشاوره نیاز دارید. پس از انجام این مراحل، بایستی با مدارک هویتی، دادخواست طلاق را ثبت کنید. امور مالی را مشخص کرده و به دادگاه تقدیم نمایید.

اگر فرصت این را ندارید که در جلسات غربالگری و مشاوره شرکت کنید یا علاقه ای هم به این کار ندارید، می توانید کلیه فرآیند تنظیم و پیگیری ثبت تا صدور رای جدایی توافقی را به خانم زهرا رحمان زاده، وکیل پایه یک دادگستری بسپارید و بعضا نیازی به حضور در دفترخانه به منظور اجرای صیغه طلاق نیست.

برای انجام درخواست طلاق توافقی، شناسنامه و کارت ملی زوجین و سند ازدواج بایستی تسلیم دفترخانه ثبت احوال شود.

طلاق توافقی گاها 6 ماه تا 12 ماه زمان نیاز دارد تا گواهی عدم سازش زوجین توسط دادگاه صادر شود. اما این روند در صورتی که توسط وکلای مجرب رادگام انجام شود، ظرف 1 تا 2 ماه به نتیجه خواهد رسید.

بله این یک الزام قانونی است.

تعلق می گیرد. چرا که در طلاق توافقی، مسائل مالی، توافقی است بین زوجین و تا توافقی صورت نگیرد، گواهی عدم سازش صادر نخواهد شد. زن می تواند همه یا بخشی از مهریه خود را ببخشد.

بایستی به سامانه میخک وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی مراجعه کنید و ادامه روند طلاق را می‌توانید به وکیل مجرب، خانم زهرا رحمان زاده بسپارید. روش دیگر آن است که اگر سیم کارت فعال ایران دارید، درخواست خود را در سامانه ثنا قوه قضاییه ثبت کرده و ادامه مراحل را به وکیل خود واگذار فرمایید.

این یکی از سوالات مهم برای مخاطبان سایت وکالت زهرا رحمان زاده است.
دقت کنید که یکی از مسائل بسیار مهم در جدایی که به صورت توافقی صورت می گیرد، توافق بر سر مهریه است. اگر مطالبه زن، دریافت مهریه باشد، مرد بایستی همه حقوق زن را پرداخت کند. اگر اموالی داشته باشد به میزان مهریه ، اموال وی توقیف شده واگر اموالی برای مهریه نداشته باشد، مهریه به صورت قسطی پرداخت خواهد شد.
روش قسط بندی مهریه هم اصول خاص خود را دارد.
در طلاق توافقی از طرف زن، اگر ایشان تمایل به دریافت یا مطالبه مهریه داشته باشد، در دستور کار قرار می گیرد. اگر درخواست طلاق از سوی خانم باشد، زوجه قادر است که اموال آقا را توقیف کرده و در غیر این صورت، مهریه قسط بندی خواهد شد.
در طلاق توافقی، همه موارد بر اساس توافق پیش می رود تا رضایت دو طرف، کسب شود.

بخشیدن مهریه در طلاق توافقی، مرسوم است. مساله مهمی که درباره بخشیدن مهریه در طلاق توافقی باید بدانید آن است که بخشش مهریه بدون شاهد، به صورت شفاهی یا دست نوشته هیچ اعتباری ندارد و محکمه پسند نیست. حتی اگر به امضا و اثرانگشت خانم برسد.
اگر قصد بخشیدن مهریه دارید، به دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و سند بخش مهریه را تنظیم کنید. البته امکان رجوع از بخشش مهریه هم در بعضی موارد وجود دارد.
هنگامی که در سند بخشیدن مهریه، از کلمه بذل یا هبه یا بخشش استفاده کنید، احتمال رجوع از بخشش نیز وجود دارد. این ها مسائل حقوقی ظریفی است که بهتر است با مشاوره وکیل مجرب پایه یک دادگستری، خانم زهرا رحمان زاده صورت بگیرد. اگر از کلمات ابرا یا بری از زمه استفاده کنید، دیگر قابلیت رجوع ندارد.
بنابراین، کوته سخن آن گه وقتی که قصد بخشش مهریه را دارید، با مشورت کافی از یک وکیل مجرب این کار صورت بگیرد.

نفقه در طلاق توافقی، یعنی حقوق مالی زن بعد از جدایی است. نفقه یکی از حقوق و حق خانم است که پس از عقد، به منظور تمکین خاص و عام به خانم تعلق می گیرد. تمکین برای انجام امور منزل و نظافت به خانم تعلق می گیرد. تمکین خاص برای انجام روابط زناشویی به خانم تعلق می گیرد.
اگر خانم از آقا تمکین نکند، منزل را ترک کند، ناشره بوده و نفقه به وی تعلق نمی گیرد. عدم تمکین زن هیچ ارتباطی به مهریه وی ندارد چون عندالمطالبه است.

این حضانت از موارد مهم در طلاق توافقی است. حضانت فرزند دختر تا 7 سالگی با مادرش است. از 7 تا 9 سالگی از مدار حضانت خارج شده و تصمیم با خود فرزند است. حضانت فرزند پسر تا 7 سالگی با مادر است. از 7 تا 15 سالگی با پدر بوده و از 15 سالگی به بعداز مدار حضانت خارج می شود.
حضانت فرزند در طلاق توافقی بر اساس توافقات خانم و آقا بوده و توافق باید مکتوب باشد. مصلحت فرزند باید در نظر گرفته شود.

وکالت در طلاق به صورت قانونی با آقا بوده و می تواند به هر دلیلی همسر خود را طلاق دهد. ولی او می تواند در زمان عقد، یا پس از عقد در دفاتر اسناد رسمی، حق طلاق را به خانم بدهد تا به جای وی وکیل بگیرد و در مراحل اداری طلاق حاضر گردد.
حق طلاق معتبر شروط سه گانه دارد. یکی اینکه بلاعزل باشد. حق توکیل به غیر داشته و حق اسقاط در تجدید نظرخواهی و فرجام داشته باشد.

بله.

پس از جاری شدن صیغه عقد، یعنی محرم شدن زوجه، امکان دارد. در شرایط طلاق در دوران عقد، بایستی خانم و آقا همچنان روی مهریه و نفقه توافق کنند. اگر خانم دوشیزه باشد، قرار به پرداخت مهریه باشد، نصف میزان مهریه به خانم تعلق گرفته و اگر در دوران عقد هستید، برای طلاق توافقی در دوران عقد بایستی با وکیل طلاق توافقی تماس بگیرید و یا می‌توانید از طریق وکیل پایه یک دادگستری، خانم زهرا رحمان زاده اقدام کنید.

فرم درخواست مشاوره حقوقی